Het Zuiderlingen Theaterfestival

Ieder cursusjaar sluiten we feestelijk af met een heus festival genaamd HET ZUIDERLINGEN THEATERFESTIVAL. Hier presenteren de lesgroepen van zowel de musical afdeling als de toneel afdeling van De Zuiderlingen hun kunsten maar ook zullen de voorstellingen van de productiegroepen tijdens het festival opgevoerd worden.

Iedereen is welkom om te komen kijken, te proeven en te ervaren wat er in de afgelopen jaar in de lessen is behandeld. In verschillende lokalen op de Herbenusstraat zullen presentaties of open lessen gehouden worden. In de Bordenhal van Toneelgroep Maastricht zal de productiegroep die samenwerkt met Toneelgroep Maastricht hun voorstelling ten tonele brengen.

Kortom voel je welkom om te komen kijken

HET ZUIDERLINGEN THEATERFESTIVAL 2023 begint op 14 april 2023 en eindigt vrijdag 26 mei 2023

Check het online Theaterfestivalmagazine voor data, voorstellingen en eventuele tickets.

De meeste presentaties zijn gratis, echter voor de voorstellingen van de productiegroepen vragen we €5 per ticket. De opbrengsten komen in het volgende cursusjaar ten goede aan deze productiegroepen.

14 en 15 april 2023

Kasplant - 18.30 uur

Over onkruid, laatbloeiers en vergeet-mij-nietjes

“Hier kunnen we alles zonder dat jij het ziet, hier kunnen we alles zonder dat jij het hoort, hier kunnen we alles doen zonder dat jij weet dat ik het was.”

Kasplant vertelt het verhaal van zeven opgroeiende pubers, die zich hebben opgesloten in een tuinkas. Hier zijn ze los van veroordeling en beoordeling. Daar kunnen ze volledig tot bloei komen. Een voorstelling, die de behoefte laat zien om in anonimiteit op te groeien in een wereld die altijd op je let.

Klasplant is een voorstelling vol met puberacties, twijfel, schijt, spijt en woekerend onkruid. Gespeeld door de Small productiegroep van Theaterschool De Zuiderlingen.

Regie/tekst en concept: Sebas van der Donk
Posterbeeld: Harry Hovers
Spelers: Kytana, Zoë, Ole, Twink, Joshuah, Eline en Kiki

Klik hier voor tickets

De Backspace - 20.30 uur

“Door het stof” hoorde ik hem zeggen. Hij gaat door het stof. Wat is er dan aan de andere kant van het stof?
Vesper weet niet waar haar vader is, nadat die gecanceld is en gaat hem zoeken. De Backspace vertelt het verhaal over wat er gebeurt met je als je gecanceld wordt en hoe je door het stof moet gaan om daaruit te komen.
De Backspace is een oersaaie muzikale, maar humorvolle voorstelling over de heersende cancelcultuur.
Gespeeld door de Medium productiegroep van Theaterschool De Zuiderlingen. Mede mogelijk gemaakt door: Stichting Kanunnik Salden

Regie en idee: Sebas van der Donk
Regie-assistentie: Juul Bergmeijer
Tekst: Elly Scheele
Posterbeeld: Harry Hovers
Spelers: Anoek, Vie, Kaspar, Wieke, Vida, Kée, Evi, Martiena, Xam, Kaspar, Rosa, Cathelijne, Felipa, Ronja, Ella

Klik hier voor tickets

16 en 17 april 2023 - 19.30 & 20.30 uur

‘Sinds ze op toneelles zit, is ze zo anders.’

Er was eens een theatermaker op zoek naar een stuk. Dat stuk moest aansluiten bij de – al dan niet uitgesproken – wensen van de spelers. Dat stuk zou ze vinden daar waar de spelers tegen hun grenzen aanliepen. Maar die grenzen vond ze niet. De spelers bleven spelen, hoog van niveau, steeds meer vanuit hun kwetsbaarheid, steeds verder van hun comfortzone. De theatermaker was verward. Wat haar voorgeschoteld werd, was an sich al bijzonder en bijzonder theatraal. Wilde ze wel een stuk vinden? Ze besloot een vraag voor te leggen aan de spelers:

Theatermaker Wat kom je hier halen?

Speler A Ik kom leren acteren.
Speler B Ik kom mijn podiumvrees overwinnen.
Speler C Ja, mijn schaamte definieren.
Speler D Mijn comfortzone vergroten.
Speler E Ik zoek gelijkgezinden.
Speler F Ik kom voor de kick van het podium.
Speler G Ik kom mijn Nederlands oefenen.
Speler H Ik kom voor de afleiding, om even iemand anders te zijn.
Speler I Ik kom voor het plezier.
Speler J Ik kom om te spelen, spelen, spelen.
Speler K Ik kom om te creëren.

Kak, dacht de theatermaker toen, ik heb ze niets meer te bieden. Ze kunnen het al, ze deden het al en ookal zien ze dat ze dat zelf (nog) niet, het rendement is er.
Gek, dacht de theatermaker toen, men spreekt nauwelijks van een voorstelling als eindpunt.
Mooi, dacht de theatermaker toen, men spreekt nauwelijks van een voorstelling als eindpunt.
Geniaal, dacht de theatermaker toen. En ze verwoordde wat ze al die tijd al wist:
Zij zijn de voorstelling.
Wie zij zijn en wie zij kunnen, durven of willen zijn, dat is meer dan genoeg.
Die voorstelling schrijft zichzelf, elke repetitie weer. Spelers nemen hun wereld mee het theater in en nemen wat ze leren over het theater mee hun wereld in.
Mij, zo dacht de theatermaker toen, rest niets anders dan dit te monteren.

Gespeeld door Productiegroep XLARGE - docent Anneliese Billen

Klik hier voor tickets

21,22 en 23 april 2023

Lucifers en Jerrycans (12+)

De Kersentuin van toen door jongeren van nu. Wees welkom bij de nieuwe jongerenproductie Lucifers en Jerrycans (12+) van Toneelgroep Maastricht en Theaterschool De Zuiderlingen. Een eigenzinnige, muzikale interpretatie van de grote zaal productie De Kersentuin gemaakt en gespeeld door jongeren vanaf 14 jaar (productiegroep LARGE) onder leiding van theatermaakster Eva Custers. In Lucifers en Jerrycans wordt nieuwe betekenis gegeven aan De Kersentuin anno 2023. De wereld staat in de fik, een tijd van transitie is aangebroken en alles wat vanzelfsprekend is wankelt meer dan ooit tevoren. Van 21 t/m 23 april te zien in Theater de Bordenhal. Klik hier voor tickets.